Lærerinder fra fra Natalie Zahles almuelærerindekursus - formodentlig afgangsklassen 1869. Siddende nummer 2 fra venstre er Tusnelda Moltke - min farfars plejemor. Blandt de øvrige ses Johanne Husted Schønau (nr. 2 stående fra venstre), Anna Hjort (siddende yderst til højre) og Emilie Mundt (stående yderst til højre). Computer-coloreret foto. Originalen er sephia-farvet og foto taget af Hansen, Schou & Weller. Link til originalt foto.

torsdag den 25. november 2021

Kvindefamilien som landliggere i Vedbæk

 

Sommerdag i haven til Villa Rosa i Vedbæk. Fra venstre: Elise Bay i spadseredragt og med solparaply, Thusnelda Moltke stående i havedøren, på havebænken Natalie Zahle iklædt forklæde og med sin hund. Fotograf: Kyst Atelieret, udateret. Privateje. 

Ved århundredeskiftet fra det 19. til det 20. århundrede var det blevet almindeligt, at familier fra det københavnske borgerskab flyttede ’på landet’ om sommeren. ’Landet’ var i mange tilfælde små fiskerlejer i det nordlige Sjælland, hvor velhavende københavnere lejede huse eller fik bygget villaer, der fungerede som familiens landsted og sommerresidens.


I 1902 købte skolebestyrerinderne Elise Bay og Tusnelda Moltke i fællesskab en villa i Vedbæk – Villa Rosa – for 12.000 kr. Vedbæk var på daværende tidspunkt et gammelt fiskerleje med en bådehavn men var også blevet en moderne stationsby med ikke mindre end to forskellige jernbaneforbindelser – Kystbanen mellem Østerport og Helsingør samt Lyngby-Vedbæk Jernbane. Byen var fuldt udstykket i området mellem kysten og jernbanen, og der var inden århundredeskiftet blevet opført mange landsteder på Strandvejen. Men i vinterhalvåret var der kun lidt over 800 fastboende, fordi de nye villaer og landsteder var ferieboliger for familier, der ellers havde adresse i København. Da Bay & Moltke blev husejere i Vedbæk, var fiskerne næsten helt forsvundet fra byen, men der var blandt de fastboende en del håndværkere, ufaglærte arbejdere og tjenestefolk, der i mange tilfælde arbejdede med at servicere landliggerne og deres ejendomme (FT-1901 1901).


Villa Rosa, Marievej 13 i Vedbæk. Facade mod øst. 1892
Villa Rosa i Vedbæk var tegnet af den københavnske arkitekt Frederik L. Levy. Huset var beskrevet som en grundmuret villabygning med skifertag, stueetage, 1st etage samt delvis kælder. Desuden et udhus med 3 latriner (Søllerød Kommune, 1892). 

Bay & Moltkes sommerbolig i Vedbæk var ikke en strandvejsvilla – den lå på en sidevej, der forbandt Strandvejen og togstationen. Huset var opført i 1892 og havde tidligere fungeret som en lille privat skole med bare to skoleklasser og som bolig for skolebestyrerinden, en lærerinde og en tjenestepige. Placeringen var ideel for Elise Bay og Thusnelda Moltke. Deres skoler lå på Østersøgade i København, og der var kun et kvarters gang fra Østerport Station, hvor kystbanen havde endestation, til skolerne. I al fald for yngre mennesker - ældre, velhavende kvinder (fru Bay og komtesse Moltke var omkring 60 år gamle, da de købte Villa Rosa) tog formodentlig en drosche. På hverdage var der 16 togafgange mellem Vedbæk og Østerport, og rejsetiden var kun lidt over en halv time (Generaldirektoratet for Statsbanedriften 1906), så når de i sommerhalvåret ’flyttede på landet’, var det muligt at pendle til og fra deres arbejde i København. 

Villaen i Vedbæk blev et refugium for Elise Bay og Thusnelda Moltke; et sted, hvor de kunne komme væk fra de problemer, der prægede deres skoler - især under den langvarige arbejdskonflikt med skolens lærere. Konflikterne var ekstra belastende for kvindefamilien, fordi de havde lejlighed i samme bygning som skolerne og dermed altid var på arbejde.

”Endelig i Villa Roaa! Fri! Fri!” skrev Elise Bay i sin dagbog i 1910. ”Hvor var alt stille og fredeligt i den venlige Villa, med Vildvinsrankerne op ad Muren, med den Store Lind midt paa Plænen, med alle Roserne og med de ranke hvide Liljer, disse dog endnu kun i Knop, henne ved Laagen: ’Vagten’ kaldte Frøken Zahle dem: hun syntes, de stod og passede paa, ligesom holdt Vagt ved Indgangen. (…) – og endelig det bedste af det hele: der stod, allerede oppe ved Stationen, den trofaste Ven, Frøken Zahle, med sin aabne Favn, sine straalende Øjne og sin store, store Kærlighed!” (Martensen 1917, s 157) 


Over for Villa Rosa lå en villa, som hver sommer husede en anden kvindefamilie: frøkenerne Nathalie Zahle og Ingeborg Vinderen. Elise Bay havde kendt Nathalie Zahle siden hun som 14 årig startede i Zahles pigeskole, og Thusnelda Moltke havde taget sin lærerindeuddannelse hos Nathalie Zahle i 1869. Som lærerinder og skolebestyrerinder havde Bay & Moltke arbejdet for eller sammen med Nathalie Zahle i mange år, og efterhånden som de blev ældre, udviklede der sig et venskab mellem de tre skolebestyrerinder (Martensen 1917, 161); et venskab som især kunne udfolde sig i Vedbæk: 


”Allerede paa Morgenstunden gik der Bud imellem dem, og de samledes regelmæssigt flere Eftermiddage om Ugen til Højtlæsning, snart paa Villa Rosa, snart hos Frøken Zahle. Det var Bøger af forskellig Art, de læste, dog hovedsagelig Skønlitteratur. Som Regel var det Comtesse Moltke, der læste, medens Frøken Zahle og Fru Bay lyttede saa spændte og interesserede som et Par unge Piger” (Martensen 1917, s. 162).

Nathalie Zahle døde i 1913 og Elise Bay døde i 1916. Herefter overtog Thusnelda Moltke hele huset, som blev solgt i 1918 for 28.000 kr. (Københavns Amts Nordre Birk 1694 - 1927). Villa Rosa eksisterer stadig – dog ombygget og moderniseret og kaldes ikke længere Villa Rosa. Adressen er Marievej 13 i Vedbæk.



Kort over Vedbæk efter indvielsen af Kystbanen i 1897. Hele Strandvejen ud mod Øresund var udbygget, men omkring den nye station var kun nogle få veje bebygget. Ellers var byen omgivet af marker og enge. Villa Rosas placering er indtegnet. Målebordskort over Vedbæk By, 1:20.000. ca. 1899. Kortforsyningen. Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, DTK. Højkantskort 1840-1899.

 

Arkivalier

FT-1901. Folketælling 1. februar 1901. Vedbæk By. Sokkelund Herred, Københavns Amt.


Københavns Amts Nordre Birk. 1694 - 1927. Købskontrakt mellem Thusnelda Moltke og Agnes Bondesen. Skøde- og panteprotokol, L 534 af 23. jan 1918 i arkiv 6.F. Københavns Amt, Søllerød Sogn.

Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering. "Målebordskort over Vedbæk By, 1:20.000. ca. 1899.  Højkantskort 1840-1899.". København: Kortforsyningen, 1840 - 1899.


Søllerød Kommune. 1892. Byggesag vedrørende Opførelse af et Beboelseshus paa Ejendommen Matr. Nr. 2 cl af Vedbæk. Ansøgning om byggetilladelse. Frøken A. Reck. 31 maj 1892  B. J. Nr. 132/92, Matr. Nr. 2 cl af Vedbæk. 



Litteratur

Generaldirektoratet for Statsbanedriften. 1906. Jernbane-Køreplan for Klampenborg-, Nord- og Holtebanen samt Slangerup- og Kystbanen - Sommeren 1906. København: Gustav Petersen.


Martensen, Josepha. 1917. Elise Bay : et Karakterbillede. København: Frimodt.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar